Beröra liv- forma framtid!

December 2020

Albesti byn

                                       

Först vill vi säga ett Stort Tack för ert stöd och investering i Rumänien under 2020. ”Art in Clay” utbildnings och socialt center har blivit verklighet i byn Albesti. När livet är orättvis har vi människor möjlighet att göra rätt och gott och hjälpa till på olika sätt.

Trots alla utmaningar i år, har vårt team upplevt nya öppna dörrar för att göra skillnad och ge hopp till behövande. I mars köpte vi ett litet hus  med en stor tomt på gatan där de flesta fattiga familjer bor i Albesti.Under sommaren när det lugnade ner sig lite, började vi renovera huset för att så snart som möjligt kunna hjälpa barnen som annars tigger på gatorna i Sighisoara. Sedan oktober, har 34 barn mellan 10 och 17 år gamla, som antingen hoppat av skolan eller aldrig har varit registrerade, påbörjat en kurs med alfabetisering och förebyggande människohandel. Kursen genomförs i små grupper med alla nödvändiga åtgärder som krävs för att hindra smittspridning.  Vi har också en grupp för mammor och äldre tonåringar.De känner sig välkomna, och det är viktig. De får mat, dryck och en lugn plats att studera, lyssna, och känner sig trygga. Undervisningen är anpassad till kulturen och den nivå barnen befinner sig på. Det finns även en grupp för barn med särskilda behov som nedsatt hörsel eller Downs syndrom.

Vi har fortsatt hjälpa till barngruppen ( 45 stycken) som går i byns grundskola med skolmaterial, ryggsäckar, kläder och skor. Nu har vi en mötesplats i byn Albesti, alla familjer vet att de får komma till oss och be om socialhjälp, jobbansökan eller andra familjebesvär. Dagcentret är inte helt färdigt ännu, men vi tar ett steg i taget. Vi behöver koppla huset till avloppet och bygga en tvättstuga med dusch och toalett. Just nu fungerar det på det gamla sättet.

 

Casa Rhema” vår huvud center i Sighisoara

Arbete fortsätter på centret i Sighisoara. Sommaren kunde vi ha dagläger utomhus på centret. Alla lägergårdar var stängda. Det var med stor glädje alla möttes och njöt av gemenskap och sommaraktiviteter. Tonåringar, så väl barnen har haft det kul och fick uppmuntran med olika workshops, lekar och fina aktiviteter.  

Sedan september har läxläsning börjat igen. Barnen från förskolan upp till gymnasiet  kommer för att få hjälp med läxor, stöd med skolmaterial och kläder. Trots begränsningar har teamet klarat att hjälpa barnen. Sedan oktober har skolan arbetat på distans och då har de organiserat individuellt stöd eller undervisning i små grupper. “Steg by step” tonåringarnas grupp samlas varje veckan för att växa som människa, lära om värderingar, identitet och ta ansvar.

Renoveringen av centret som påbörjades i mars genomförs med hjälp av en rumänsk hantverkare. De nya duscharna och toaletterna ser fina ut. Nästa steg är köket och matsalen som ska renoveras.

På förskolan har vi tagit in en grupp barn från Albesti byn som aldrig har gått en formell utbildning, men utan en sådan kan de inte komma in i skolan. Deras ansikten strålar när de upptäcker leksakerna, och lär sig om färger, veckodagar, att bygga Lego eller hålla i en penna. Då fylls våra hjärtan med hopp. Varje barn är en skatt som kan utvecklas när de omsluts av kärlek och acceptans.

Nu är det snart Jul och vi är tacksamma att alla klarade sig, teamet så väl som barnen och familjerna. Vi är friska och kan fortsätta att ge hopp, stöd och glädje. Just nu delar teamet ut varma kläder, skor, matpaket och bebiskläder. Julen är här och det är med glädje vi kan säga: Jesusbarnet kom och lades i en kall krubba och fick hjälp av änglarna.  Hoppets stjärna lyser i mörkret även idag.

God Jul och Gott Nytt År!    Ligia o Janne Englöf

Ligia Pintican Englöf

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s